Au mai ramas

-1282Zile -18Ore -51Minute -6Secunde

 

Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: “Voi continua demersurile pentru schimbarea denumirii Parcului Tolbuhin”

Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, vrea schimbarea denumirii Parcului Tolbuhin
21/07/2017
Dezbatere publică la sediul Primăriei Sector 2 pe tema schimbării numelui Parcului Tolbuhin
10/09/2017
Arata toate

Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: “Voi continua demersurile pentru schimbarea denumirii Parcului Tolbuhin”

Constat cu surprindere că abia după aproape o lună, Guvernul de la Moscova s-a sesizat, declarându-și nemulțumirea, în legătură cu demersul inițiat de mine în Consiliul Local Sector 2 al Municipiului București privind schimbarea denumirii Parcului Tolbuhin.

Dincolo de faptul că această reacție este destul de întârziată, lucru ce pare să confirme faptul că sumele imense vehiculate în spațiul public pentru susținerea aparatului de propagandă și informare rusesc nu sunt cheltuite tocmai eficient, remarc memoria selectivă de care dau dovadă reprezentanții ruși.

Reprezentanți care nu-și mai amintesc de tezaurul românesc aflat la Moscova, nu recunosc și nu-și asumă atrocitățile oribile comise de regimul Stalin, mai ales la adresa poporului român din Basarabia sau atitudinea soldaților ruși care s-au comportat precum o armată de ocupație, dar repetă cu obstinație faptul că ne-au salvat de naziști.

Vă mulțumim încă o dată, deși cred că în cei 50 de ani de tristă amintire vi s-a mulțumit cu vârf și îndesat.

Îmi exprim pe această cale speranța că relațiile de orice natură dintre România și Rusia nu vor avea de suferit, dar, în același timp, dezavuez ideea de a ne fi impuse versiuni denaturate ale istoriei.

Cu riscul de a mă repeta, afirm încă o dată că noi, românii, am cunoscut în istoria noastră oameni de seamă pe care suntem datori să-i cinstim și nu avem nevoie să onorăm numele unor invadatori. Prin urmare, voi continua demersurile pentru schimbarea denumiri Parcului Tolbuhin și voi iniția cât mai curând o consultare a bucureștenilor pentru găsirea unui nou nume al parcului respectiv.

Dan Cristian Popescu,

Viceprimarul Sectorului 2

X

Vă prezentăm în continuare declarația politică pe care Dan Cristian Popescu a susținut-o în ședința Consiliului Local Sector 2 din data de 20 iulie 2017:

 

Stimați colegi,

Declarația mea politică pe care o doresc să v-o supun atenției vizează un subiect aprins dicutat în presă zilele acestea. Și anume faptul că, în momentul de față, avem în sector un parc ce poartă numele unui mareșal sovietic, Parcul Tolbuhin, parc delimitat de Bulevardul Pache Protopopescu și strada Fluierului.

Fiodor Tolbuhin a fost unul dintre comandanții de vază ai Armatei Roșii, armată care nu s-a limitat doar la eliberarea României de fascism ci a adus cu ea elementele specifice unei armate de ocupație. Sunt binecunoscute atrocitățile comise de soldații sovietici la adresa poporului român, culminate cu instaurarea regimului comunist de tristă amintire.

Deși numele Tolbuhin s-a mai regăsit și în alte state foste comuniste unde a purtat nume de străzi sau chiar de orașe, am rămas singura țară în care a mai fost păstrată această denumire pentru un loc public.

Prin urmare, propun inițierea cu celeritate a măsurilor ce se impun pentru ca numele Parcului Tolbuhin să fie modificat.

România a cunoscut în istoria ei oameni de vază a căror memorie merită a fi cinstită, nu avem nevoie să onorăm numele unor invadatori.

Vă mulțumesc!

Dan Cristian Popescu

X X X

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, a comentat dorința autorităților române de a redenumi Parcul Tolbuhin din Bucureşti și susține că mii de soldați sovietici au murit pentru eliberarea României de fascism și că este firesc să li se păstreze memoria vie, ca semn al prețuirii.

Ministerul de Externe al Rusiei şi-a exprimat speranţa că Guvernul României nu va permite rescrierea istoriei bazate pe sprijinul militar-memorial bilateral, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, comentând dorinţa autorităţilor române de a redenumi Parcul Tolbuhin din Bucureşti, transmite agenția rusă de presă TASS.

„Sperăm că va prevala nu ideea de sacrilegiu, ci memoria a mii de soldaţi sovietici, care şi-au dat viaţa pentru eliberarea acestei ţări de fascism în urmă cu peste 70 de ani. Sperăm că autorităţile României nu vor permite încercări de rescriere a istoriei în contextul interesului reciproc de continuare a cooperării militare memoriale fructuoase” – a declarat Zaharova.

„Consider important să subliniez că, autorităţile ruse în colaborare cu oficiali de la Bucureşti au ridicat două obiective comemorative dedicate soldaţilor români, care şi-au pierdut viaţa în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dar şi în perioada postbelică: primul, în luna octombrie 2015, în localitatea Rossoşka din regiunea Volgograd, iar cel de-al doilea în luna mai, anul curent, în localitatea Novoşahtinsk din regiunea Rostov” – a subliniat diplomatul rus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *